Centern i Almedalen

Jesper Josefsson och Anna Holmström deltog för första gången på Almedalen. Tillsammans med dem var även Annika Hambrudd, Roger Höglund och Veronica Thörnroos från LR.

Arrangemanget från LR att åka med skolfartyget Michael Sars och på det sättet ha inkvartering, seminarieplats och marknadsföring som sticker ut är verkligen ett lyckat koncept ur flera olika perspektiv. Ombord hade vi en besättning som tryggt tog hand om oss, där flera även fick värdefulla praktikdagar i sin pågående utbildning. Vi hade även kockarna Tobias och Emma från GHS som dels serverade måltider till oss ombord, deltog i seminarium om skolmat och även tillredde förtäringen på olika seminarium ombord samt Lantrådets mottagning, allt tillrett med Åländska råvaror.

Under Almedalsveckan finns en mängd olika seminarium att delta i. Vi har inom C fokuserat på lite olika ämnen enligt egna intressen. Vi har lyssnat på bl.a. om hemtjänstindex, att få hemmasittare tillbaka till skolan, drönare som framtida kommunikationsmedel (inte längre science fiktion), hållbara vårdorganisationer, Lantbrukare hipsters eller framtidens livsstil, digitalisering och cybersäkerhet, civilförsvar, Sverige och Finland i Nato, Centerpartiets ekonomiskpolitiska seminarium och många många flera.

Nytt för i år var att partierna hade ”halvdagar” vilket innebar två partiledartal per dag. Vi har deltagit på plats på 5 av dem. Vi har lyssnat, analyserat och kritiserat. Retoriken, budskapet, innehållet, bakgrunderna och publiken.

Utöver allt detta har vi även nätverkat med näringsliv, organisationer, politiker och partiorganisationer drönare som framtida kommunikationsmedel (inte längre sience fiktion), Då vi deltog på Centerpartiets seminarium satt vi ett stenkast ifrån där det tragiska knivdådet skedde. Annie Lööf deltog där vi var och hennes livvakt förde henne hastigt bort till en säkrare plats. Då vi kom ut på gatan var det stort tumult och många ögonvittnen som var mycket uppskakade, en mängd poliser och ambulansen på väg. Så hemskt att ett så stort arrangemang som är så viktigt för demokratin drabbas av detta. Dessutom en tragedi för de som förlorat en anhörig, vän och kollega. Denna händelse stärker ytterligare att arbetet med psykisk hälsa måste prioriteras ännu mera även hos oss på Åland!

– Anna Holmström